Yurtdışındaki Alman temsilcilikleri için bilgiler: Vize işlemleri hakkında sık sorulan sorular

Vize ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular

Biyometri süreci Sıkça Sorulan Soruları için tıklayınız.

I. Genel Bilgiler

Almanya’ya seyahat ederken neden vize almak gerekiyor?

Çok sayıda Türk vatandaşı, vize uygulamasını uygunsuz bulmakta. Ancak Başkonsolosluk, Avrupa Hukuku ve Alman yasaları gereğince, vize uygulamak zorundadır.. Başkonsolosluk, belirtilen hükümler doğrultusunda seyahat taleplerinizi incelemek zorunda olmasına anlayış göstermenizi rica ediyoruz. Hedefimiz, vize işlemlerinde başvuru sahiplerinin memnuniyetini azami seviyeye çıkartmaktır.

Vize zorunluluğu hukuka uygun mudur?

Evet. Ülkesine girişlerin nasıl yapılacağı konusunda karar vermek, her devletin egemenlik yetkisidir. Avrupa Adalet Divanı 19 Şubat 2009 tarihinde verdiği kararla Türk vatandaşlarına uygulanan vize zorunluluğunu esas itibariyle hukuksuz bulmamıştır. Burada sadece Almanya’ya belli hizmetleri sunmak amacıyla giden Türk vatandaşlarının vizeden muaf olması kararlaştırılmıştır.

Almanya'ya vizesiz giriş yapabilmek için bazı meslek gruplarına kolaylık

Şengen Vizesi (C) ile Ulusal Vize (D) arasındaki fark nedir?

Şengen Vizesi (C), tüm Şengen Bölgesi’nde altı ay içinde en fazla 90 güne kadar seyahat etme hakkını tanımaktadır. Tanzim edilen vizeler, maksimum 5 yıla kadar geçerli olabilmektedir.

Ulusal vizeler (D) 90 günü aşan ikamet süreleri için; örneğin aile birleşimi, Almanya’da çalışmak veya üniversite eğitimini sürdürmek gibi amaçlarda, verilmektedir.

II. Şengen-Vizesi (C Kategorisi)

Almanya’ya seyahat edeceğim. Başka bir Şengen ülkesi temsilciliğine vize başvurusunda bulunsam bir sakıncası olur mu?

Şengen Vizesi genel olarak, Şengen bölgesi dahilinde seyahat etme hakkını tanımaktadır. Vize uygulamalarıyla ilgili yetkilerin belirlendiği yönetmeliğe göre, vizenizi seyahat edeceğiniz veya seyahatinizin önemli bir bölümünü geçireceğiniz ülke temsilciliğinden temin etmeniz gerekmektedir. Farklı Şengen ülkelerine seyahat etmeyi planlıyorsanız, vize almak için ilk giriş yapacağınız ülkenin temsilciliğine başvurmalısınız.

Örnek: Planladığınız seyahatte önce Almanya’ya (yedi gün), oradan ise Fransa’ya (dört gün) gitmek istiyorsunuz. Bu durumda seyahatinizin önemli bir bölümünü Almanya’da geçireceğinizden, Şengen Vizesi için Almanya temsilciliğine müracat etmeniz gerekmektedir. Her iki ülkede de eşit sürelerde kalmayı düşünüyorsanız (örneğin beş gün Berlin’de , beş gün ise Paris’te), ilk seyahat edeceğiniz şehir Berlin (Almanya) olacağı için, vizenizi Almanya temsilciliğinden almalısınız.

Almanya seyahatim için başka bir Şengen Ülkesi’nden vize alırsam, ne olur?

Bu durumda, hangi ülkeye seyahat edeceğiniz konusunda doğru olmayan bilgiler vermeniz ve yanlış veriler içeren belgeler (uçuş ve konaklama rezervasyonları vs.) ibraz etmeniz gerekecektir. Böylesi bir yönteme kesinlikle başvurmamanızı öneririz! Bu tür usulsüzlükler Almanya’ya girişinizde tespit edildiğinde, girişiniz engellenebilmekte, hatta ‘usulsüz yollardan vize temin etmek’ suçlamasıyla hakkınızda dava açılabilmektedir.

Almanya Şengen Vizesi için nasıl başvurabilirim?

Şengen Vizesi başvuruları, aracı kurum iDATA firmasından yapılmaktadır. iDATA bürolarının adreslerini ve mesai saatlerini burada bulabilirsiniz: iDATA Büroları

Vize başvurumu herhangi bir iDATA-bürosuna yapabilir miyim?

Evet. Tüm iDATA-büroları, Türkiye’de ikamet ettiğiniz il veya ilçeden bağımsız olarak olarak, vize başvurunuzu kabul etmektedir. Başvurunuz iDATA tarafından ikamet ettiğiniz il ve ilçedeki yetkili diplomatik temsilciliğin vize bölümüne iletilecektir.

Örnek: Almanya İstanbul Başkonsolosluğu görev bölgesi dahilinde ikamet etmektesiniz, ancak tatilinizi Antalya’da geçiriyorsunuz. Vize başvurunuzu Antalya’daki iDATA-bürosuna teslim edebilirsiniz. Söz konusu başvurunuz, işleme alınmak üzere Almanya İstanbul Başkonsololuğu’na iletilecektir ( vize başvurunuz kurye ile İstanbul’a gönderileceğinden, nakil süresinin işlem sürecini uzatacağını dikkate alınız).

Vize ve iDATA Koordinasyon ücretini nasıl ödeyebilirim?

Vize ücretini, Euro karşılığı TL yada Euro olarak nakit ödeyebilirsiniz. iDATA koordinasyon ücretini ise, Euro karşılığı TL olarak nakit ödeyebileceğiniz gibi, tercihen Euro karşılığı TL yada Euro olarak Kredi kartı ile de ödeyebilirsiniz.

iDATA ofislerinde sunulmakta olan ek hizmetler nelerdir?

iDATA ofislerinde sunulmakta olan ücretli ek hizmetler:

*Biometrik fotoğraf çekimi (20TL kişi başı),

*Kargo ile pasaport teslimatı (her başvuru için 24TL),

*Fotokopi çekimi (sayfa başı 1TL),

*Fax işlemleri (sayfa başı 1TL).

Tüm bu hizmetler için iDATA ofislerimizden bilgi alabilirisiniz.

Ek hizmetleri iDATA ofislerinden tercih etmeniz, konsolosluğun kararını ve işlem sürecini kesinlikle etkilemeyecektir.

Vizeler iDATA tarafından mı verilmekte?

Hayır. iDATA, vize başvuruları ile gerekli evrakları teslim alır ve bunları Başkonsolosluğun Vize Bölümü’ne iletir. Vize başvurusunun sonucu hakkında karar verme yetkisi sadece Vize Bölümü’ne aittir.

Şengen Vizesi için şahsen başvuruda bulunmak zorunlu mudur?

Hayır. Vize başvurunuzu yazılı vekalet verdiğiniz bir kişi aracılığıyla ibraz edebilirsiniz. Vekaletname örneğini burada bulabilirsiniz: Vekaletname. Gerekli görülmesi halinde Vize Bölümü, başvuru sahibini şahsen görüşmek üzere Vize Bölümü’ne çağırabilmektedir.

Vize başvurusunu planladığım seyahat tarihinden kaç gün önce yapmalıyım?

Planladığınız seyahat tarihinden en az 15 gün önce vize için müracat ediniz. Vize Kanunu uyarınca başvurular belirtilen süre içinde sonuçlandırılmaktadır. Buna rağmen Vize Bölümü kısa vadede planlanmış seyahatlerin dahi gerçekleştirilebilmesi için yoğun çaba sarfetmektedir. Ancak vize başvuru tarihi ile seyahat tarihi arasındaki süre ne kadar kısıtlı ise vizenin zamanında verilememe riski de o kadar artmaktadır (başvuru yoğunluğu, eksik evraklar, teknik sorunlar vb. gibi çeşitli nedenlerden dolayı).

Vize başvurusu için gerekli evraklar nelerdir?

Öncelikle vize başvuru formu eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış olarak ibraz edilmelidir. Gerekli olan diğer belgeler, seyahatin amacına göre değişiklik göstermektedir.

Konuyla ilgili ayrıntılar için: idata.com.tr, ankara.diplo.de, istanbul.diplo.de, izmir.diplo.de

Neden bu kadar çok sayıda evrak ibraz etmem gerekiyor?

Vize Bölümü mevcut yasalar gereği basitçe, seyahatinizin amacı, seyahat masraflarının nasıl karşılanacağı ve Türkiye’ye dönüş motivasyonunuzu incelemekle yükümlüdür. Bu hususların incelenebilmesi için tüm Şengen ülkeleri tarafından ortak olarak belirlenmiş temel belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla Alman Başkonsolosluğu Vize Bölümü’nün diğer Şengen ülkeleri temsilciliklerinden daha fazla belge talep etmesi söz konusu değildir.

Eksik evrak teslim edersem, ne olur?

Bu durumda vize başvurunuzun sonuçlanması gecikebilir, hatta red cevabı alma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Dolayısıyla iDATA, evraklarınızın eksik olduğu hususunda sizleri uyarmalı ve bunları tamamlamanız için gerekli desteği vermelidir. iDATA vize başvurunuzu teslim almayı reddedemez, bu yetki sadece Vize Bölümü’ne aittir.

Şengen vize başvurusu ne kadar sürede sonuçlanıyor?

Esas itibariyle, gerekli belgelerle birlikte eksiksiz ibraz edilen vize başvuruları bir kaç gün içinde sonuçlandırılmaktadır. Buna rağmen, mevcut yasalar vize başvurularının sonuçlandırılması hususunda Vize Bölümü’ne 15 günlük bir işlem süresi tanıdığından, bu süreyi göz önünde bulundurunuz. Şengen başvurunuzun işlem durumunu internetten takip edebilirsiniz: idata.com.tr

Vizemin geçerlilik süresi neden daha uzun değil?

Mevcut yasalara göre uzun süreli vizenin verilebilmesi için öncelikli kriter, başvuran kişinin sıkça ve/veya düzenli olarak Almanya’ya seyahat etmesidir. Bu durum sizin için geçerli ise, düzenli olarak Almanya’ya seyahat ettiğinizi belgeleyecek evrakları başvurunuza eklemeniz gerekmektedir. Uzun süre geçerli bir seyahat sağlık sigortasına sahip olmanız da yurtdışı seyahatleri planladığınızın bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Başvuranın sosyal ve mali durumu, daha önce verilmiş uzun süreli vizeler (örneğin ABD vizesi) vs. doğrudan uzun süreli vize verilmesini sağlayacak kriterler değildir.

Başka bir ülkenin diplomatik temsilciliğinden alınmış Şengen Vizesi ile Almanya’ya seyahat edebilir miyim?

Genel olarak Şengen Vizesi ile tüm Şengen ülkelerine seyahat etme hakkınız bulunmaktadır. Ancak vize başvurunuzu seyahat edeceğiniz veya seyahatinizin önemli bir bölümünü geçireceğiniz ülkenin diplomatik temsilciliğine yapmanız gerektiğini dikkate alınız.

Almanya için Şengen Vizesi almak çok zor. Bunun sebepleri nedir?

Bu doğru değildir. Alman Başkonsolosluğu vize başvurularında diğer Schengen ülkeleri temsilcilikleri ile aynı belgeleri talep etmekte ve başvuruları aynı kriterlere göre değerlendirmektedir.

III. Ulusal Vize (uzun süreli ikametler için)

Almanya Ulusal Vizesi için nasıl başvurabilirim?

Ulusal vize başvuruları için randevu almanız gerekmektedir. iDATA Çağrı Merkezi’ni arayarak (Türkiye’den 444-8493 (444-VIZE) yurtdışından ise 0090 444-8493) bir randevu talep edebilirsiniz. iDATA sizleri ayrıca hangi belgelerin ibraz edilmesi gerektiği konusunda bilgilendirecektir.

Ulusal Vize için şahsen mi başvurmalıyım?

Evet. Ulusal vize için parmak izi uygulaması zorunlu olduğundan, bu şartın yerine getirilmesi amacıyla şahsen müracat etmeniz gerekmektedir.

Ulusal Vize için en erken ne zaman başvurmalıyım?

Başvurular mümkün olduğu kadar erken yapılmalıdır.

Ulusal vize işlemlerinin sonuçlanması bir kaç haftayı bulabilmektedir. Sebep: Çoğu kez başvuranın ikamet edeceği kentteki yabancılar dairesi’nin vizeyi onaylaması gerekmektedir. Dolayısıyla evraklar kurye ile Almanya’ya gönderilmekte, yabancılar dairesinin vizeyi onaylamasının ardından, Başkonsolosluğun Vize Bölümü ulusal vizeyi vermektedir.

Hangi evrakları ibraz etmem gerekiyor?

Öncelikle eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış bir başvuru formu ibraz edilmelidir. Gerekli olan diğer belgeler, seyahatin amacına göre değişmektedir.

Konuyla ilgili ayrıntılar için: ankara.diplo.de, istanbul.diplo.de, izmir.diplo.de

İşlem sürecini nasıl hızlandırabilirim?

Başvurunuzu yaparken ibraz ettiğiniz belgelerin eksiksiz olmasına, evraklarınızda eksikler olduğu takdirde, bunların hemen tamamlanmasına özen gösteriniz. Ayrıca Almanya’daki yetkili Yabancılar Dairesi ile irtibata geçerek işleminizin hızlandırılmasını rica edebilirsiniz (örnek: aile birleşiminde Almanya’da yaşayan eş aracılığıyla vs.gibi).

Vize Bölümü’ne ulaşılması neden bu kadar zor?

Vize Bölümü’ne elektronik posta yoluyla (visa@ista.diplo.de) kolayca ulaşabilirsiniz. Bu şekilde bizimle irtibata geçtiğinizde iletişim bilgileriniz ve bizimle paylaşmak istediğiniz konular hakkında kısa zamanda bilgi sahibi olabiliyoruz. Telefon görüşmeleri ise, daha fazla zaman alması ve tüm çalışanların başvuru işlemlerinin sonuçlandırılmasına yönelik çalışması sebebiyle, Vize Bölümü’nün iş akışında aksamalara neden olabilmektedir. Dolayısıyla telefon santralimiz mesai günlerinde 09.00-11.00 saatlerinde hizmet vermektedir.